Tekstin lähtökohtana olkoon oletus, että lukija ei välttämättä ole koskaan ollut festareilla. Koville festarirymyäjille tämä lienee tuttua kauraa!
To do list
- Hanki liput, selvitä majoitusvaihtoehdot ja selvitä järkevin matkustustapa. Parkkipaikka saattaa olla maksullinen tai kaukana alueesta/majoituspaikasta, joten tämäkin kannattaa setviä ajoissa.
- Tulosta ja täytä matkustusilmoitus, mikäli sellainen vaaditaan. Tämä nopeuttaa sisäänpääsyä leirintäalueelle huomattavasti, ja jonotkin lyhenevät.
- Tee pakkauslista ja suorita tarpeelliset hankinnat. Paperille koottu lista auttaa välttämään isoja unohduksia.
- Tee soittolista ja fiilistele! Keikoilla on kiva tunnistaa biisit, vaikkei kyseessä olisikaan oma lempibändi - festareiden melskeessä tulee usein lähdettyä kuuntelemaan uusiakin tuttavuuksia!
- Tsekkaa aikataulut: kuka soittaa milläkin lavalla ja mihin aikaan? Meneekö jotain päällekkäin tai sopiiko aikataulut yhteen kavereiden kanssa? Esimerkiksi Provinssissa on tänä vuonna mahdollisuus koota netissä oma tulostettava aikataulu kiinnostavista bändeistä.
- Pakkaa kaikki mahdollinen hyvissä ajoin etukäteen, jolloin ei tarvitse edellisenä iltana tai lähtöpäivänä kuumotella vaatekriiseissä tai hätäshoppailla mitään. Been there, done that. Nyt oon jo vähän viisaampi!
- HAVE FUN!
Kuva täältä |
Festarimajoitus
Kaikki olennainen tieto löytyy yleensä festareiden omasta infosta, mikäli he itse järjestävät majoitusvaihtoehtoja. Mikä majoitus olisi paras - hotelli, hostelli, koulumajoitus vai leirintäalue?
Hotellimajoitus sopii rauhaa ja mukavuuksia kaipaavalle, joskin tämä on yleensä kallein vaihtoehto. Hotellipaketit myydään loppuun varsin nopeasti - kenelle nyt ei kelpaisi lämmin suihku, sisävessa, katto pään päällä ja pehmeä sänky? Matka festarialueelle saattaa olla pitkäkin, joten kannattaa selvittää kulkemiset etukäteen! Useimmilla festareilla on käytössä festaribussit, jotka kulkevat esimerkiksi rautatieaseman ja festarialueen väliä jatkuvasti. Hostelli on sitten se edullisempi vaihtoehto hieman vähemmillä mukavuuksilla, samoin lähialueiden vuokramökit ynnä muut vuokrattavat asunnot. Kannattaa vilkaista Airbnb ja muut kotejaan/huonetta tapahtumien ajaksi vuokraavat yksityishenkilöt!
Leirintäalueen ja hotellien välissä on uusin Suomeenkin vihdoin rantautunut vaihtoehto: Snoozy Mobiilihotelli. Näissä hinta on ainakin omaan budjettiin aivan liian korkea, mutta mobiilihotellissa pääsee leirintäalueen kuhinaan mukaan, ilman telttailun aiheuttamaa vaivaa. Mobiilihotelleissa on sängyt, usb-pistoke ja ne saa vieläpä lukkoon. Yhdessä mobiilihotellissa mahtuu nukkumaan 2-4 henkilöä. Bongasin tällaisen ensimmäisen kerran viime vuonna Provinssissa, ja olivathan ne kieltämättä veikeän näköisiä! Monilla leirintäalueilla on usein mahdollisuus majoittua asuntoautolla tai ottaa oma auto teltan viereen, mutta tämä kannattaa selvittää erikseen. Usein se autollinen leirintäalue on kauempana itse festarialueesta.
Leirintäalue, se ultimaattisten festarikokemusten keidas. Monilla festareilla on useitaleirintäalueita, joten kannattaa selvittää, mikä on se 24/7 hereillä oleva biletysleirintä, ja mikä rauhallisempi paikka. Hyvällä valinnalla säästää kummasti omia hermojaan!
Telttailussa on sitä jotain raakaa oikeaa festaritunnelmaa, vaikka kaatosateessa ja kuravellissä kohti rähmäistä bajamajaa kahlatessa sitä ei oikein hahmotakaan. :D Näitä tulee kuitenkin muisteltua lämmöllä sitten, kun on päässyt käymään kotona lämpimässä suihkussa ja krapula hellittää.
Miinuksena telttailussa on tietenkin mahdollinen kylmyys, sade ja kura (jep, tämä oli nyt kovin optimistisesti esitetty), jatkuva meteli, kova maa nukkuma-alustana, välillä hyvin järkyttävässä kunnossa olevat vessat ja suihkut.... mutta se kuuluu festarimeininkiin! Eikä sinne festareille nukkumaan ole lähdetty! (Mä olen jo sen verran mukavuudenhaluinen kurppa, että meillä on mm. ilmapatja, oma tontti ja korvatulpat... :D )
Ultimaattiset majoitusvinkit
- Pystytä teltta ennen kuin lähdet yhtään mihinkään. Lisäksi ehdit hakea kaupasta jesaria/narua/koukkuja tai etsiä pystytysapua, jos kaikki ei menekään kuin Strömsössä. Festarihulina vie äkkiä mennessään, ja yhtäkkiä palaatkin vasta aamuyöllä umpikännissä vääntämässä telttaasi kasaan. Success?
- Suojaa telttasi sateelta samantien. Meidän teltta on vedenkestävä, mutta kyllä me silti pistetään pressut teltan alle ja päälle - neljän päivän sadeputki on kova paikka jo vähän paremmallekin teltalle. Viime kesänä ei ollut yksi eikä kaksi kaveria, jotka tekivät tämän mokan. (Aurinkoinen sää eikä sadetta tulossa lähiaikoina, joten teltta jätettiin suojaamaatta ja painuttiin alueelle. Takaisin tullessa telttassa oli sitten kepeä järvi ja kaikki kamat märkinä. Peksi ja minä mentiin samana päivänä vähän eri tavalla halpaan, mutta lähinnä siksi ettemme ottaneet kertsisadetakkeja alueelle mukaan. Kastuttiin aivan läpimäriksi, mutta teltta ja tavarat säilyivät kuivina!)
- Tutustu telttanaapureihisi, hanki uusia ystäviä. Pitäkää silmällä toistenne telttoja, ja pysäyttäkää oudot kulkijat.
- Älä jätä telttaan mitään, minkä joutuminen varastetuksia aiheuttaa suurta mielipahaa.
- Jos olet autolla, jätä kaikki mahdollinen autoon päivän ajaksi. Tällöin teltassa ei tarvitse säilyttää ihan niin paljon tavaraa.
Festarialue
- Tarkista, mitä kyseisen festarin alueelle saa tuoda. Säännöt vaihtelevat välillä paljonkin!
- Porteilla on yleensä turvatarkastus.
- Älä urpoile. Mm. crowd surfing on kielletty kaikkilla Euroopan johtavilla festareilla, ja tämä saattaa johtaa alueelta poistamiseen, kuten myös liika känniörveltäminen tai muu häiriökäyttäytyminen.
- Muista juoda vettä ja syödä välillä!
- Huolehdi kavereista, ja tuntemattomistakin. Alueella on aina järkkäreitä ja ensiapupiste jos sattuu haaveri/sairaskohtaus tai joku on niin humalassa, ettei pysty huolehtimaan itsestään. Älä jätä kaveria.
- Sopikaa tapaamispaikka. Puhelinverkko saattaa ruuhkautua festarialueella.
- Roskat roskiin. Pliis.
- Hyödynnä narikka: jätä esim ylimääräiset kantamukset ja arvotavarat. Joillain festareilla on juomanarikkakin, jotta niitä juomia ei tarvitse salakuljettaa alueelle.
Kuva täältä |
Mitä kannattaa ottaa mukaan festarialueelle?
- Liput
- Korvatulpat
- Tyhjä tai avaamaton vesipullo (vilkaise aina oman festarisi ohjeistus)
- Desinfiointipyyhkeitä (kiitä myöhemmin, tuut tarviimaan näitä.)
- Laastaria/rakkolaastareita
- Nenäliinoja
- Puhelin, power bank, avaimet
- Henkkarit, rahaa (kannattaa ottaa käteistäkin, mutta älä ota koko lompakon sisältöä matkaan)
- Aurinkolasit ja -rasva, mielellään myös jokin päähine
- Lämmin pitkähihainen - illalla on usein viileää
- Kertsisadetakki (Ota, vaikka paistaisi aurinko. Tiedät kyllä Suomen kesän.)
- Lämpimässä säilyvää evästä, esim välipalapatukoita tai hedelmiä
- Must have -meikkiasiat (Mulla esim. huulirasva, blotting paper, puuteri ja meikistä riippuen huulipuna tai muu mahdollisesti fiksailua vaativa meikkiasia.)
- Reppu tai muu laukku jota jaksaa kantaa koko päivän - mun repun vetoketju on selkää vasten, eli sieltä on astetta vaikeampi varasta mitään. Jos sulla on tavallinen reppu, ole tarkkana etenkin väkijoukoissa. Festarit vetävät puoleensa myös taskuvarkaita.
- Jos jätät narikkaan tavaraa, ota mukaan esimerkiksi vaihtokengät ja ylimääräinen pitkähihainen!
- Viltti tai muu istuinalusta, mikäli suunnittelet pyllähtämistä esimerkiksi evästämään kesken festaripäivän. Penkkejä on usein suht vähän verrattuna kävijämäärään.
Jokos te ootte korkanneet festarikauden? ^__^
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjota mulle, beibi! :D