torstai 25. helmikuuta 2016

FAQ - Hennatatuoinnit

Miten hennatatuointi tehdään? Miten hennatatuointia hoidetaan? Kauanko hennatatuointi pysyy? Onko se turvallista? Voinko värjätä hiuksia hennatatuoinnin ottamisen jälkeen?

Selitän nämä samat asiat aina, kun teen jollekin hennatatuointia ensimmäisen kerran, enkä ikinä ole aivan varma, olenko muistanut kertoa kaiken olennaisen. Päätin siis koota yhteen postaukseen kaiken, mitä hennatatuointia ottaessa pitää tietää, ja kuinka sitä hoidetaan. Toivottavasti tästä on hyötyä!


Suomessa on käsittääkseni pk-seudulla ainakin yksi yritys, jossa on mahdollista ottaa hennatatuointeja, muista kaupungeista ei pikaisella googlettelulla selvinnyt oikein mitään. Jos tiedätte jossain jonkun, joka tekee asiakkaille hyviä hennatatuointeja, vinkatkaa ihmeessä kommenttiboksiin! Pirkanmaa-Satakunta -akselilla minä olen ilmesesti ainoa, joka tekee asiakastöitäkin, tai ainakaan Google ei auttanut löytämään ketään. Tällä hetkellä en oikein voi ottaa uusia asiakkaita, sillä mulla ei ole vielä mahdollisuutta vuokrata omia tiloja. Tämä korjaantuu toivottavasti pian, sillä kaverit on ihan just räävitty täyteen! ;)

Suomessa olevia hennataiteilijoita googlaillessa facepalmasin kyllä miltei nenän poskelle. Muistakaa ihmiset lähdekritiikki. Musta henna on vaarallista, mutta mihinkään massahysteriaan ei ole siitä huolimatta aihetta. Yhtä lailla hiusvärit sisältävät vaarallisia kemikaaleja, kuten ripsiliimat ynnä muut. Silti ei ole tarvetta panikointiin, kukaan ei pakota sinua altistamaan itseäsi niille. Netissä on hennatatuoinneista todella paljon harhaanjohtavaa tietoa, myös luonnonhennan käytön mustamaalausta.

Se, että kummin kaiman serkku Terhi-Tilliina otti Kanarialla kännissä mustan hennatatuoinnin, ja allergisoitui myöhemmin PPD:lle, ei tarkoita että aito luonnon henna tekee niin. Joka hiton keskustelussa on aina joku rähjäämässä, että "älä ikin ota, kun saat allerkian etkä voi ikin enää värjää hiuksii!!!1" ja näitä, jotka väittävät hennatatuointinsa kestävän 2-5 vuotta. Silloin ei ole kyse koskaan oikeasta hennasta. Normaali järjenjuoksu auttaa pitkälle noin yleensäkin.Yleistä:

1. Oikea henna ei ole koskaan mustaa. Hennajauhe on tehty Lawsonia Inermis -nimisen pensaan lehdistä. Jauhe itsessään on vihertävää, ja se muuttuu massan kehittyessä ruskeaksi.

Hennan jälki iholla on punaruskeaa - väriä voi jonkin verran muutella esimerkiksi indigon tai kahvin avulla, mutta hennasta ei saa tehtyä mustaa millään turvallisella keinolla. Musta henna on vaarallista, se voi sisältää mitä vain "sopivaa" kemikaalia hiusväreistä polttoaineisiin. Jos olet joskus ottanut mustan hennatatuoinnin, hiusten värjäämistä tulisi välttää kokonaan. Luonnonhennan käyttäminen tatuoinnissa ei vaikuta hiusten värjäämiseen mitenkään.

2. Varmista, että hennataiteilijasi tietää massansa sisällön. Mielestäni jokaisen asiakastöitä tekevän hennataiteilijan tulisi tehdä hennamassansa itse - valmistuubeissa voi olla vaikka sun mitä, niissä on harvoin edes inciä.

3. Henna voi allergisoida ihan yhtä lailla kuin vaikkapa omena. Tekemäni massan "vaarallisin" aine taitaa olla sitruunamehu.

4. Hennatatuointi kestää iholla yleensä 1-3 viikkoa. Jos hennamassaa pitää iholla kovin lyhyen aikaa, tatuointi jää haaleaksi ja kuluu nopeammin pois. Henna kuluu pois sitä mukaa, kun iho kuoriutuu, eli liottaminen ja kuoriminen nopeuttaa kulumista.

Mikäli hennatatuointi saa voimakkaan värin todella lyhyellä vaikutusajalla, seassa on jotain muutakin värjäävää. Jos hennatatuoinnin luvataan kestävän hyvänä kuukausikaupalla, se ei voi olla pelkkää hennaa.


Miten hennatatuointi tehdään?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: hennamassalla pursotetaan kuvioita iholle. Ennen hennausta on hyvä kuoria iho, ja välttää kosteusvoiteiden käyttämistä. Mikäli tatuointi tehdään alueelle, jota ajelet yleensä ihokarvat, muista sheivata ennen hennausta, sillä sekin haalistaa tatuoinnin jälkeä.

Miten hennatatuointia kuuluu hoitaa? 

1. Hennan tekemisen jälkeen massaa tulee pitää iholla mahdollisimman kauan voimakkaan tuloksen saavuttamiseksi, noin 4-12t. Itse nukun usein yön yli, ja poistan massan vasta aamulla.

2. Kun haluat poistaa massan, rapsuttele ja hiero se irti. Älä kastele ihoa tässä vaiheessa, se haalentaa tatuointia. Kastele iho mielellään vasta vuorokauden kuluttua.

3. Rasvaa ihoa paljon, tällöin henna pysyy parempana pidempään ja kuluu kauniimmin pois.

4. Hennatatuointi on aluksi oranssinruskea, ja se tummenee täyteen väriinsä parissa päivässä. Jos haluat hennatatuoinnin tietyksi juhlapäiväksi, sen tekeminen on syytä hoitaa 1-2 päivää etukäteen. Hennan sävy on tummin kämmenissä ja jalkaterissä, muualle tehtynä tulos jää haaleammaksi.

Jäikö jokin asia vielä epäselväksi? Kysy kommenttiboksissa, ja mä koitan vastata parhaani mukaan. :) 

6 kommenttia:

 1. Mielettömän hyvä postaus :) Itselle hennatatuoinnit ovat melko tuntemattomia - tosin itsekin peräti tiesin tuon ettei henna voi olla mustaa tai jos on niin siihen ei pidä koskea pitkällä tikullakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ^__^ Oikeassa oot, onneks aika moni hoksaa jo pysyä kaukana mustasta hennasta ! :)

   Poista
 2. Mistä tilaat nämä henna tuotteet? :)

  VastaaPoista
 3. Moikka! Sun kommentti oli jäänyt roskapostikansioon, joten vastaan tälleen vähän myöhään. Mä tilaan lähinnä muualta Euroopasta, ja vähän milloin mistäkin. Edellisen kerran tilasin Hennacatilta, ja sitä voin lämpimästi suositella ^__^

  VastaaPoista
 4. Osaatko sanoa mitään valkoisista hennoista? Ovatko ne ihan turvallisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Riippuu täysin siitä, mitä kyseinen "valkoinen henna" on. Joskus ne ovat bodypaint-maaleja, joskus esimerkiksi ihovoidetta. Valkoista hennaa ei ole olemassakaan, henna on aina punertavan ruskeaa (sävyt toki vaihtelevat). Ulkomailta en menisi tilailemaan mitään ns. valmista valkoista hennaa, ellet saa varmasti luotettavaa inciä mukana!

   Poista

Kirjota mulle, beibi! :D